• Țara este cunoscută pentru postul Al Jazeera, pentru compania Qatar Airways și pentru faptul că deține echipa Paris SG. Devine faimoasă și capitala Doha, un oraș care și-a crescut de 50 de ori populația în șase decenii și are și zgârie-nori. Fondurile din Qatar au investit și în companii auto mari (Porsche, Volkswagen).
  • Qatarul nu are munți, iar cel mai înalt punct este la 103 m altitudine. Pe de altă parte, cea mai înaltă clădire, terminată în 2007, are 300 de metri înălțime, iar Doha ar putea avea pe viitor și un zgârie-nori de 500 m înălțime.
  • Qatarul avea de 30 de ori mai puțini locuitori acum jumătate de secol și petrol s-a descoperit în anii 30 ai secolului trecut, dar nu în cantitățile care au îmbogățit Arabia Saudită. Marea schimbare a venit după ce s-au descoperit resursele de gaz natural. În țară au intrat „tone” de bani după ce tehnologiile au permis transportul gazului natural lichefiat la mii de km distanță. Pentru asta, autoritățile au riscat, s-au împrumutat și au construit o infrastructură de miliarde de dolari.
  • Qatar este o țară minusculă, înconjurată de vecini puternici. Pentru a face față situației a investit banii obținuți din vânzarea gazului natural lichefiat pentru a-și crea un brand de țară. Statul investit în companii de peste tot în lume, găzduiește o mare bază militară americană și și-a promovat intensimaginea în cele mai mari țări.

/sport.hotnews.ro/stiri-cm2022_qatar-25907164-2022-qatar-este-tara-totul-speciala-pescuitori-perle-saracie-pana-zgarie-nori-ambitii-uriase.htm

Lasă un răspuns