Ţările baltice, Polonia, Danemarca şi Finlanda vor interzice intrarea turiştilor ruşi

0
322

Cinci state membre ale Uniunii Europene care au frontieră cu Rusia ar putea interzice intrarea turiştilor ruşi pe teritoriile lor în cazul în care UE nu introduce o restricţie la nivelul blocului comunitar, a anunţat marţi ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, informează Reuters. Statele respective sunt Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania şi Polonia.

Am discutat cu miniştrii din toate aceste ţări… Nu văd multe diferenţe din punct de vedere politic, a declarat Landsbergis la Vilnius. Turiştii ruşi nu ar trebui să fie în Uniunea Europeană… Ţara lor este implicată în genocid, a adăugat şeful diplomaţiei lituaniene. Miniştrii de externe din UE vor analiza luni o propunere de interdicţie la nivelul UE contra turiştilor ruşi. Cancelarul german s-a opus luni unei astfel de interdicţii, afirmând că cetăţenii ruşi ar trebui să-şi poată părăsi ţara dacă ei nu sunt de acord cu politica Kremlinului. Este probabil ca şi alte ţări membre, precum Ungaria, să se opună unei interdicţii la nivelul Uniunii. O interdicţie regională va trebui să aplice reguli uniforme pentru a bloca intrarea turiştilor ruşi, dar a permite accesul disidenţilor, a explicat Gabrielius Landsbergis. La începutul săptămânii trecute, Finlanda s-a pronunţat pentru interzicerea intrării turiştilor ruşi în Uniunea Europeană.

Ministrul danez de externe, Jeppe Kofod, în a cărui ţară vin foarte puţini ruşi comparativ cu ţări ca Finlanda, este de acord cu necesitatea unui răspuns UE coordonat, dar susţine că va adopta măsura individual dacă este necesar. „Dacă nu funcţionează cu o soluţie comună, vom explora din perspectivă daneză posibilitatea introducerii de restricţii pentru a reduce numărul vizelor turistice ruseşti”, a declarat el.

/m.dcnews.ro/

 

Lasă un răspuns