Nu doar politic devine aerul tot mai rarefiat pentru premierul în exerciţiu israelian. El este tot mai înghesuit şi din punct de vedere juridic. Unica sa soluţie pare a fi o „mare coaliţie”, consideră Peter Philipp.

Nu trecuseră nici 24 de ore – pentru Netanyahu este şi aceasta o dovadă a teoriilor sale conspiraţioniste – de când liderul opoziţiiei israeliene, Benny Gantz, preşedintele alianţei de partide „Albastru-Alb” a restituit mandatul de formare a guvernului şi opinia publică începuse să se obişnuiască cu noua situaţie, că procurorul general Avichai Mandelblit a avut grijă să deschidă un nou capitol în istoria ţării. Este nou deşi se aştepta acest deznodământ de mai bine de un an. Este vorba de punerea formală sub acuzare a premierului israelian, care de aproape un an funcţionează practic pe post de premier interimar, fiind în primul rând ocupat cu campania electorală şi organizarea a două alegeri parlamentare precum şi cu încercarea de a scăpa de punerea sub acuzare şi de urmările acesteia pentru cariera sa politică. Împotriva lui Netanyahu s-au formulat trei capete de acuzare pentru luare de mită, abuz de încredere şi înşelăciune, a anunţat procurorul general.

Peter Philipp (DW) Peter Philipp

Sfârşitul erei Netanyahu?

Dintr-o dată s-a dat uitării ceea ce tocmai făcea valuri în presă: în loc să se mai discute despre chestiunea oportunităţii unor noi alegeri generale – a treia ediţie în ultimele 12 luni – a apărut întrebarea când şi cum va lua sfârşit era Netanyahu şi ce va urma după plecarea acestui politician, care s-a aflat timpul cel mai îndelungat la putere (premier între anii 1996-1999 şi din 2009 până astăzi).

mai mult la  www.dw.com

Lasă un răspuns